VAB Boeijen
Wij zijn onafhankelijk en werken met meerdere verzekeraars.

Zonnepanelen bron van brand

01-11-2018

Steeds meer particulieren investeren hun geld in zonnepanelen. Ze schieten in heel Nederland als paddenstoelen uit de grond. Hele daken worden er mee belegd. Er zijn geen vergunningen voor nodig. Inmiddels valt het op, dat er veel branden door verkeerde montage ontstaan.Veel installateurs houden zich niet aan de bouw- en elektrotechnische instructies. Bij particulieren is er vaak na de montage geen opleveringsinspectie die controleert of de zonnepanelen goed zijn gemonteerd.

De meeste branden ontstaan doordat de panelen te dicht op het dak worden gemonteerd. De panelen kunnen hierdoor de warmte niet kwijt. Het zijn veelal kleine brandjes maar wel met een groot gevaar.

Opleveringsinspectie

De brandweer spreekt inmiddels de wens uit dat ook particulieren na de installatie een opleveringsinspectie laten uitvoeren. Daarmee wordt voorkomen dat er onnodig risico wordt gelopen. Het blijkt dat voor een brand de particulieren al  signalen hebben ontvangen dat het fout kan gaan. Zo komt het voor dat er panelen al dagen aan het brommen zijn en dat is het snel foute boel.

Inspectie van bekabeling

Ook worden kabels van zonnepanelen alsmede de zonnepanelen zelf  blootgesteld aan de weersinvloeden. Hierdoor kunnen (kunststof) isolatie materialen beschadigd raken. Op dagen met veel zonneschijn zal er veel stroom worden opgewekt. Als er ergens in de elektrische installatie een slechte verbinding zit kan hierdoor warmte ontstaan en in het ergste geval zelfs brand. Tijdens een inspectie worden deze verbindingen gecontroleerd en kabels doorgemeten. Het inspectierapport is tevens een belangrijk document voor de brandverzekering.

NEN 1010 en twee jaarlijkse keuring

Iedere elektrische aansluiting dient bij oplevering geïnspecteerd te worden volgens de NEN1010. Dit geldt ook voor een zonnepanelen installatie.Het twee jaarlijks inspecteren van uw zonnepanelen is aan te raden.

Met een uitgebreide inspectie volgens de NTA 8013 bent u ervan verzekerd dat de aangelegde installatie goed werkt maar ook opbrengt wat u ervan mag verwachten.

© 2016 VABboeijen - Volg ons op :    

Top