VAB Boeijen
Wij zijn onafhankelijk en werken met meerdere verzekeraars.

Winterbanden

01-11-2016

Nu we nog volop aan het genieten zijn van het aanhoudende mooie weer, is het wat vreemd na te denken over het gebruik van winterbanden. Winterbanden zijn aangetoond veiliger in de winter. Zodra het weer slechter wordt en er bijvoorbeeld sneeuw en ijzel ontstaat, is het af te raden om op zomerbanden te rijden. De rubbersamenstelling en het profiel van een winterband is speciaal ontworpen voor slechte weersomstandigheden. Doordat de grip van een zomerband heel veel slechter is heeft voorzichtig rijden geen zin

Verplichting
Natuurlijk helpt het als de winterse weersomstandigheden worden vermeden. In dat geval kunt u de winter prima doorkomen met uw zomerbanden. Overigens is het gebruik van winterbanden in de zomer ook niet verstandig. Zodra de temperatuur stijgt neemt de grip sterk af en slijt de band een stuk harder. De vierseizoenenband is een aardig compromis maar kan niet tippen aan de combinatie winterbanden of zomerbanden. In een aantal landen krijgt u een boete als u geen gebruik maakt van winterbanden.U doet er verstandig aan om van te voren te informeren in welke landen deze verplichting geldt.

Winterbanden en aansprakelijkheid
Indien u in het buitenland betrokken raakt bij een ongeval, is dat erg vervelend en is het fijn als uw autoverzekering de schade vergoedt. Maar als u niet op winterbanden rijdt en het ongeval is daar mede aan te wijten, kan dit leiden tot (mede-)aansprakelijkheid voor schade. Dit omdat in winterse omstandigheden een auto op zomerbanden minder goed kan reageren op dit soort onverwachte situaties. Er is dan immers minder grip op de weg en ook de remweg is langer. Het gevolg kan dan zijn dat de schade niet volledig vergoed wordt en dat de verzekeraar een deel van de schade van de ander moet vergoeden.

© 2016 VABboeijen - Volg ons op :    

Top