VAB Boeijen
Wij zijn onafhankelijk en werken met meerdere verzekeraars.

Waarderegeling auto

01-02-2016

Er zijn verschillende soorten vergoedingen die gelden bij een autoverzekering. Het is verstandig hier duidelijkheid over te krijgen voordat u een autoverzekering afsluit.  Bij een total loss of een gestolen auto zijn er verschillen per polis. Om hier meer inzicht in te krijgen, zetten wij voor u de verschillende regelingen op een rij.

Verzekeraars maken gebruik van vier verschillende regelingen.  

  1. De nieuwwaarderegeling: zodra uw auto gestolen wordt of total loss raakt, krijgt u het bedrag terug waarvoor u een nieuwe auto kunt kopen van hetzelfde type dat u had. Vaak geldt deze nieuwwaarderegeling voor een periode van 2 jaar.
  2. De aanschafwaarderegeling: de naam zegt het eigenlijk al, als uw auto total loss is of gestolen wordt, krijgt u hetzelfde bedrag ervoor terug dat u ervoor betaald heeft.
  3. De afschrijvingsregeling: in de polisvoorwaarden staat vermeld hoeveel procent van de waarde er per maand wordt afgeschreven. Hoe ouder de auto wordt, des te minder krijgt u ervoor terug als er iets gebeurt.
  4. De dagwaarderegeling: u krijgt het bedrag dat uw auto op het moment van claimen waard is. Er zijn diverse manieren waarop de dagwaarde van een auto kan worden berekend. In de polisvoorwaarden staat uitgeschreven hoe de dagwaarde  berekend wordt.

De regeling die uw verzekeraar hanteert, bepaalt hoeveel u vergoed krijgt. U kunt het verschil het beste zien als u een concreet voorbeeld van alle regelingen ziet. Laten we als uitgangspunt een nieuwe auto nemen van € 20.000. De nieuwwaarde voor dit type is een jaar later zelfs gestegen tot € 23.000. Het ongeluk waarbij uw auto total loss wordt verklaard, volgt een half jaar later. Dan krijgt u dit vergoed bij elk van de vier regelingen: Bij een nieuwwaarderegeling krijgt u €23.000 vergoed. In het geval van de aanschafwaarde krijgt u € 20.000 vergoed. Wanneer er een afschrijvingsregeling is op de aanschafwaarde van 1,5% per maand, krijgt u € 20.000 – (1,5% x 20.000 x 18 maanden) = € 14.600 vergoed. Hanteert de verzekeraar de dagwaarderegeling, dan geeft de ANWB koerslijst aan dat uw auto op dat moment € 15.200 waard is. U ziet dat de verschillen tussen de regelingen groot is. Het is daarom van belang u hierover goed te laten informeren!

Autoverzekering vergelijken
VAB Boeijen adviseert en bemiddeld voor verschillende verzekeraars. Op onze site kunt u eenvoudig een vergelijking maken en een verzekering voor uw auto afsluiten.

vergelijk en bereken hier de premie voor uw autoverzekering

© 2016 VABboeijen - Volg ons op :    

Top