VAB Boeijen
Wij zijn onafhankelijk en werken met meerdere verzekeraars.

Vluchtelingen in vrachtwagens

01-09-2016

Iedere dag zijn er vluchtelingen die de oversteek naar Engeland maken door ongezien met vrachtwagens mee te rijden. De grote risico's die daaraan verbonden zijn nemen zij op de koop toe. De transportsector ondervindt hier veel hinder van. Welke problemen zijn dat en hoe kan een transporteur hiermee omgaan?

De kortste weg om naar Engeland te gaan is via de Kanaaltunnel bij Calais. De vluchtelingen verstoppen zich in de laadruimte of gaan onder de vrachtwagens hangen. De chauffeurs hebben hier dagelijks mee te maken. Bij alle transportschades hebben we te maken met een koper (ontvanger), een verkoper (afzender) en een transporteur. Ook kan er nog een expediteur betrokken zijn bij het transport die de vervoersovereenkomst tot stand gebracht heeft. Er wordt afgesproken in de overeenkomst wie de belanghebbende van de lading is.

De andere belangrijke partij die als eerste wordt aangesproken bij een schade is de transporteur. Ook kan de voedsel- en warenautoriteit een rol spelen. Door het aan boord hebben van vluchtingen, kan de veiligheid van het voedsel in gevaar komen. De Briste voedsel- en warenautoriteit heeft geadviseerd de betrokken lading in een dergelijke situatie niet te accepteren en te laten vernietigen. Dat maakt het voor alle betrokken partijen niet eenvoudiger. Want waar ligt dan de aansprakelijkheid en wie gaat uiteindelijk deze schade betalen? Als de lading tijdens een reis beschadigd raakt, dan zal de vervoerder hiervoor in de meeste gevallen aansprakelijk zijn. Hij kan zijn aansprakelijkheid beperken door gebruik te maken van vervoerscondities. Met het aantonen van overmacht kan hier onderuit gekomen worden. Maar het beroep hierop lijkt vooralsnog erg lastig.

Verzekeringstechnisch zijn er oplossingen waar een deel van de schade op vergoed kan worden. De kans is groot dan partijen met een behoorlijke schadelast blijven zitten. Het zorgvuldig analyseren is daarom in de huidige omstandigheden nog nooit zo belangrijk geweest.

Er wordt van alles gedaan om vluchtelingen te weren en te voorkomen. De preventie van voertuigen wordt aangepakt maar ook parkeren chauffeurs voor hun rustperiode bewust op de verkeerde parkeerplaats zodat het lijkt alsof ze juist uit Engeland komen.

(bron: Beursbengel 856, A. Bunschoten en A. Pieneman)

© 2016 VABboeijen - Volg ons op :    

Top