VAB Boeijen
Wij zijn onafhankelijk en werken met meerdere verzekeraars.

Verplichte AOV?

01-03-2017

Volgens het Verbond van Verzekeraars is een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers niet het juiste antwoord op de geringe belangstelling voor een AOV onder zelfstandigen. “De klanten, zzp’ers zelf, zitten niet op zo’n verplichting te wachten”, zegt woordvoerder Paul Koopman van het Verbond. “Dan gaan wij er niet voor pleiten.”

Verbond-woordvoerder Paul Koopman zegt in De Financiële Telegraaf dat het probleem van onverzekerde zzp’ers (22% betaalt maandelijks AOV-premie) volgens het CBS – minder groot is dan het lijkt. “Ongeveer een derde van de zzp’ers verdient met het zelfstandigenbestaan een inkomen rond bijstandsniveau. Dan loont verzekeren niet, vinden zij.”

Het Verbond erkent dat een AOV voor een deel van deze groep duur is, bijvoorbeeld voor bouwvakkers, die veel risico lopen en tegelijk vaak een relatief laag inkomen hebben. Er zijn goedkopere mogelijkheden, menen de verzekeraars. Koopman stelt dat 80%  van de verzekerde zzp’ers een zeer uitgebreide dekking heeft met uitkering gedurende de hele tijd dat ze hun beroep niet meer uit kunnen oefenen. Het Verbond pleit ervoor dat zzp’ers meerdere soorten AOV’s in overweging nemen, bijvoorbeeld een verzekering voor behoud van inkomen tot passende arbeid beschikbaar is. “Dat is goedkoper. De verzekeraar kan helpen in de begeleiding naar (ander) werk. Ook kun je je verzekering laten meegroeien met je zelfstandigenbestaan.”

AOV als voorwaarde voor zelfstandigenaftrek

Andere ideeën om de lage verzekergraad aan te pakken, zoals de verzekering een voorwaarde maken voor zelfstandigenaftrek, vindt het Verbond wel het bekijken waard. Met de kanttekening dat de premie altijd moet passen bij het risico dat ermee wordt afgedekt. Koopman: “Het risico van een arbeidsongeschikte bouwvakker wordt niet goedkoper bij een andere verdeling van geld.”

(bron: AM web)

© 2016 VABboeijen - Volg ons op :    

Top