VAB Boeijen
Wij zijn onafhankelijk en werken met meerdere verzekeraars.

VAB relatie Visietech

01-11-2017

Innovatie is een kwestie van gewoon beginnen, van gewoon dóen. Dat staat vast voor Johan Koekoek van installatietechnisch adviesbureau Visietech. Bedrijvig bezocht hem op de onlangs geopende Campus in Almkerk, waar Johan nieuwe duurzame technieken test.

Vol trots laat hij de testopstelling met powertubes zien. Ze baden in het zonlicht en zijn loeiheet. Precies zoals de bedoeling is. Deze vacuümbuizen met nanocoating worden al jaren gebruikt om door middel van licht water te verwarmen, op het moment zijn ze niet aan te slepen in de handel. Johan wil nu dat er ‘prik’ uit komt. “Dat zou echt de kers op de taart zijn. Op een bewolkte dag verwarmen deze buizen tot een graad of vijftig, op een zonnige dag loopt het op tot 200 graden. Doordat ze niet afhankelijk zijn van de zon, kunnen ze meer energie leveren dan zonnepanelen. Het is gelukt om het licht niet alleen in warmte maar ook in stroom om te zetten, er komt alleen nog te weinig stroom uit dus we gaan door met testen. Want als het lukt om deze stroom goedkoper te maken dan reguliere stroom en zonne-energie, hebben we een goede business case en kan het vliegen.”

EQ Zero

Want duurzaamheid is leuk, het moet ook knaken opleveren of besparen. Pas dan zal het echt op grote schaal terrein winnen. Daarom werkt Visietech samen met Bouwcenter aan het doorontwikkelen van het nieuwe EQ Zero concept. Al in 2007 ontwikkelde Visietech een nul op de meter woning die volledig los van het gas- en elektriciteitsnet staat en het jaar rond zijn eigen energie opwekt. Destijds was het nog ontzettend duur, inmiddels verschilt het bij nieuwbouw nog maar een paar duizend euro met een gaswoning. “Er worden continu stapjes gezet in de markt. Ik geloof daarom echt dat energie op termijn geen probleem meer is. Je hebt straks alleen nog de aanschafkosten van je installatie. De energie wordt gratis.”

Visietech volgt alle innovaties op de voet. Het bedrijf loopt gemiddeld een jaar of drie à vier voor op de markt. Hun concepten zijn te vinden bij Bouwcenter en ze werkten onder andere mee aan de hoofdinfra van de Markthal in Rotterdam en vele andere grote projecten.

Wekelijks pitchen vertegenwoordigers hun uitvinding bij het Almkerkse bedrijf. Lijkt het kansrijk, dan onderwerpen Johan en zijn team het aan een praktijktekst, want met enkel theorie nemen ze geen genoegen. “We doen geen grote onderzoeken, want we hebben geen miljoenen om te investeren. Het is ook riskant. Als je een grote stap wilt maken en je wijkt een beetje af, kun je er vet naast zitten en weg is je investering. Met kleine stapjes kom je er ook”, redeneert Johan.

Nieuwsgierig

Stiekem vindt hij het ook gewoon leuk om het zelf te doen. Johan groeide op met installatietechniek en duurzaamheid. Zijn ouders bouwden in ’72 hun eigen huis in Almkerk en lieten dat isoleren; iets wat toen nog niemand deed. Johans vader installeerde in 1981 ook de eerste Nefit Turbo in Nederland en pionierde met zonnecollectoren. “Het maakte mij nieuwsgierig. Ik wilde weten hoe het werkte. We maakten alles zelf in die tijd”, kijkt de installateur terug. Zijn eigen woning is dan ook zijn speeltuin, waarin hij allerlei duurzame technieken uittest.

Dat geldt eveneens voor het Tiny House dat Visietech in 2015 in samenwerking met Heijmans bouwde. Heijmans wilde destijds een verplaatsbare 0-energiewoning maken voor maximaal 6.000 euro aan installatiekosten. “Dat is absurd weinig”, zegt Johan. Normaliter hangt er al snel een prijskaartje van 15.000 euro aan. Uiteindelijk had Visietech als enige de juiste oplossing: infrarood vloerverwarming. “Dat was toen net nieuw. Het is heel simpel spul. Je legt het onder de vloerbedekking, installeert pv-panelen op het dak, een goed ventilatiesysteem in het huis en we hadden een energiezuinige woning voor weinig geld.” Ze hebben overwogen om het systeem bij TNO door te laten rekenen. “Je bent dan zomaar 60.000 euro kwijt. Voor dat geld konden we het huis ook bouwen en dan zelf in de praktijk zien wat er gebeurt qua energieverbruik. Plus: mijn dochter zocht woonruimte. Twee vliegen in één klap dus.” Inmiddels testen ze er de tweede generatie infraroodverwarming en is ook de circulaire douche al meerdere malen vernieuwd. “Deze douche hergebruikt het water. Daardoor heb je maar een hele kleine warmwatervoorziening nodig. We hebben allerlei prototypes getest en zijn uiteindelijk met de beste gaan werken.”

Experimenteren

Het super duurzame kleine huisje staat op de in juni geopende Campus in Almkerk. Dit terrein is een samenwerking tussen Visietech en Idea-x van Johan’s neef Arend. Op de Campus willen de neven experimenteren met technieken die bijdragen aan een zelfvoorzienende samenleving, waarbij iedereen zelfstandig voor zichzelf kan zorgen. De campus is dan ook energieneutraal gebouwd en de bedrijfsunits zijn volledig zelfstandig. Zaken als temperatuurregulatie moet ieder voor zich regelen, uiteraard energieneutraal. Op het terrein verrijzen binnenkort experimenten met zelfvoorzienende woonconcepten waarvan Idea-x en Visietech denken dat ze de komende vijf jaar impact hebben. Het Tiny House is daarvan het begin.

Op de tien hectare landbouwgrond rondom de Campus wil Idea-x in samenwerking met partijen als Hak, Schouten Europe en Universiteit Wageningen experimenteren met nieuwe methodes voor voedselproductie. “We moeten een methode vinden waarmee we voldoende voedsel kunnen produceren zonder dat we de aarde uitmergelen”, vindt Arend.

Dat is voor de familieleden dan ook een grote drijfveer achter alles wat ze doen. Johan: “Als we zo doorgaan is er straks geen aarde meer. We produceren zoveel energie en voedsel, meer dan de wereld aankan. We vernietigen onze thuisplaneet. Het moet dus veranderen. De traditionele technieken worden op termijn overbodig. Dus je kunt meegaan of niet, maar het gebeurt toch.”

© 2016 VABboeijen - Volg ons op :    

Top