VAB Boeijen
Wij zijn onafhankelijk en werken met meerdere verzekeraars.

Hypotheek via adviseur

01-11-2018

Het juridische onderscheid tussen het afsluiten van een hypotheek via een adviseur of rechtstreeks bij de geldverstrekker lijkt steeds groter te worden. De geschillencommissie KiFiD heeft hierover een uitspraak gedaan in het belang van de onafhankelijk financieel adviseur. Het is belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent zodat u dit in uw afweging bij het afsluiten van een hypotheek mee kan nemen.

De geschillencommissie KiFiD is van oordeel dat op de Bank (in deze uitspraak de Rabobank) na het afsluiten van een hypothecaire geldlening geen actieve onderhoudsplicht rust. De consumenten die de Bank hadden gedaagd, werden in het ongelijk gesteld en kregen geen schadevergoeding.  De rentevervaldatum (in het geval van de consumenten in 2028) is het eerste moment waarop de Bank haar klanten proactief moet benaderen. Er is immers sprake van een langlopend rentecontract waarbij Consumenten alvorens dit contract te hebben afgesloten van advies zijn voorzien. Indien na het aangaan van het rentecontract wijzigingen in de levenssituatie van Consumenten plaatsvinden, ligt het op de weg van de Consumenten zelf om contact op te nemen met de Bank en dit bij de Bank kenbaar te maken.

Indien de Consumenten er voor gekozen hadden hun hypotheek via een onafhankelijk financieel adviseur af te sluiten, hadden zij regelmatig een onderhoudsgesprek mogen verwachten. De uitspraak was dan ten gunste van de Consumenten geweest.

Lees hier de volledige KiFiD uitspraak.

© 2016 VABboeijen - Volg ons op :    

Top