VAB Boeijen
Wij zijn onafhankelijk en werken met meerdere verzekeraars.

Het broodfonds

01-11-2017

Het Broodfonds wordt steeds vaker genoemd als alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een broodfonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening.Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen in zijn broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen. Deze "schenkingen" duren maximaal twee jaar en er is een eigen risico periode van een maand.  

Waarom een broodfonds?

Een ondernemer die door ziekte geen omzet heeft, heeft geen inkomen. Wie langdurig ziek wordt moet een flinke financiële reserve hebben of leningen afsluiten. Ondernemers kunnen geen beroep doen op de sociale vangnetten voor werknemers. Ze kunnen wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten die uitkeert bij arbeidsongeschiktheid. Slechts een derde van bijna een miljoen zelfstandigen in Nederland heeft zo'n verzekering.

Voor wie is het?

In een broodfonds kunnen allerlei beroepen meedoen: timmerlieden, schrijvers, ontwerpers, filmers, boeren, verpleegkundigen, boekhouders, koks, kappers. Ook zelfstandigen met personeel, vennoten van een VOF, maten in een maatschap en directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) van een BV kunnen lid zijn van een broodfonds. Vanzelfsprekend mag er geen sprake zijn van arbeidsongeschiktheids voordat u deelneemt aan het broodfonds. Daarnaast dient u langer dan een jaar zelfstandig ondernemer te zijn en dient u netto winst minimaal EUR 750,- per maand te bedragen.

Ieder broodfonds richt een vereniging op, die wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Als vereniging heeft u een eigen verenigingsrekening voor alle gezamenlijke kosten. 

Nadelen en voordelen

Een groot voordeel van een broodfonds is dat het toegangelijk is en dat de kosten niet te hoog zijn. Het nadeel is dat de "schenkingen" maximaal 2 jaar duren en de hoogte van het maandelijkse bedrag beperkt is. In die zin is een broodfonds niet te vergelijken met een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering.  

Meer informatie over het broodfonds vindt u hier: broodfonds 

Ook mag u contact met ons opnemen voor informatie over een volwaardige arbeidsongeschiktheidsverzekering.

© 2016 VABboeijen - Volg ons op :    

Top