VAB Boeijen
Wij zijn onafhankelijk en werken met meerdere verzekeraars.

Hand op de knip

27-03-2017

Lenen is goedkoper geworden, maar Nederlandse huishoudens zijn daardoor niet meer gaan lenen. Dat constateert MoneyView in het jaarlijkse Special Item over consumptief krediet en rentetarieven. Uit cijfers van DNB blijkt dat ten opzichte van 2011, het jaar waarin de gemiddelde jaarlijkse kredietverstrekking een hoogtepunt bereikte, de verstrekking met ruim 30% is gedaald. In 2016 leenden we in een jaar bijna €19 miljard, en dat is ruim €1 miljard minder dan een jaar eerder.

De tarieven waartegen geleend kan worden zijn de afgelopen vijf jaar gezakt. De gemiddelde lage en hoge rentetarieven voor persoonlijke leningen laten in de laatste vijf jaar een daling zien van 1,8% en 2,1% procentpunt. Die daling houdt min of meer gelijke tred met de ontwikkeling van de hypotheek- en spaarrentes.

Hand op de knip

Volgens MoneyView had het daardoor voor de hand gelegen als afgelopen jaren het aantal leningen weer zou zijn toegenomen. De economische vooruitzichten zijn positiever en consumenten zijn dan eerder geneigd geld te lenen. Mogelijk komt dat door de gevolgen van de recessie en de strengere leennormen, denkt MoneyView. Consumenten zijn gewend geraakt de hand op de knip te houden.

Overigens stegen de laatste maanden de rentetarieven voor hypotheken weer iets. Vooralsnog geldt dat nog niet voor consumptief krediet. Niet heel verwonderlijk, meldt MoneyView, aangezien hypotheektarieven veelal sneller reageren op bewegingen op de financiële markten dan bijvoorbeeld tarieven van lenen of sparen.

(bron: AM web)

© 2016 VABboeijen - Volg ons op :    

Top